luni, 14 decembrie 2015

Dosare istorico-mondene Berila - Cel mai crunt ucigaş din România!


Numele lui Iancu sau Andrei Berila ar putea să nu spună multe celor mai puţin obişnuiţi cu istoria ştiinţei criminalistice din România.  
Si totusi, cine a fost Iancu Berilă?
Arhivele vremii îl menţionează ca pe unul dintre cei mai sângerosi asasini din istoria recentă a României. Un individ cu un fizic impozant, cu o expresie fioroasă a feţei, care a reusit să terorizeze o tară întreagă în numai cativa ani.
Una dintre putinele imagini cu Berila
Romania, pe vremea lui Berila

Deţi a fost prins si condamnat la munca silnica pe viaţă, Berilă reuseste să evadeze spectaculos. Era momentul în care pe urmele sale pornea celebrul comisar Eugen Alimănescu, cel poreclit si „Comisarul de Fier”, alături de tinerii săi recruţi din organizatia „Fulger”.
Una dintre posibilele lui arme
La scurt timp după începerea anchetei, Alimănescu dă de urma criminalului. Acesta se angajase ca ucenic la un brutar din apropierea Slatinei. Ajutat de încă doi agenţi, comisarul îl imobiliza atunci pe uriaţul Berilă în timp ce dormea. Era anul 1947. Asupra sa a fost descoperit si cuţitul pregătit pentru următoarea sa victimă … chiar cel care îl angajase. 
În fond, criminalul acţionase în timpul celui de al doilea Război Mondial, timp suficient pentru că lumea să dea uitare odioaselor sale fapte. A rămas în schimb zicală peiorativă „ca Berila”, desemnând acel individ care încearcă să îngrozească sau să braveze cu fapte demne de dispreţ. Şi totuşi, cine a fost Iancu Berila? Arhivele vremii îl menţionează că pe unul dintre cei mai sângeroşi asasini din istoria recentă a României. Un individ cu un fizic impozant, cu o expresie fioroasă a feţei, care a reuşit să terorizeze o ţara întreagă în numai câţiva ani. Victimele sale erau, în marea lor majoritate, brutari. Nu se ştie încă de ce aceştia deveniseră ţintele lui favorite, cert este că pe seamă lui Iancu Berila sunt puse cel puţin 20 de crime, iar modul de operare era de fiecare data acelaşi. Criminalul îşi studia potenţialele victime, află unde acestea îşi ţin banii şi atacă noaptea, departe de ochii lumii. Deşi a fost prins şi condamnat la muncă silnică pe viaţă, Berila reuşeşte să evadeze spectaculos.
Era momentul în care pe urmele sale pornea celebrul comisar Eugen Alimanescu, cel poreclit şi „Comisarul de Fier”, alături de ţinerii săi recruţi din organizaţia „Fulger”. La scurt timp după începerea anchetei, Alimanescu da de urmă criminalului. Acesta se angajase că ucenic la un brutar din apropierea Slatinei. Ajutat de încă doi agenţi, comisarul îl imobiliză atunci pe uriaşul Berila în timp ce dormea. Era anul 1947. Asupra să a fost descoperit şi cuţitul pregătit pentru următoare să victimă... chiar cel care îl angajase. Trimis din nou la ocnă, Iancu Berila nu mai avea a două şansa de scăpare şi se stingea din viaţă în urmă muncii extreme la care a fost supus.

Victimele sale erau, în marea lor majoritate, brutari. Nu se stie încă de ce acestia deveniseră ţintele lui favorite, cert este că pe seama lui Iancu Berilă sunt puse cel puţin 20 de crime, iar modul de operare era de fiecare dată acelasi. Criminalul îsi studia potenţialele victime, afla unde acestea îsi ţin banii si ataca noaptea, departe de ochii lumii.
Trimis din nou la ocnă, Iancu Berilă nu mai avea a doua sansă de scăpare si se stingea din viaţă în urma muncii extreme la care a fost supus.(O. G.)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu